Här är de individer som är kärnan i IAU.
Anders är metodutvecklaren
Anders Gustavson är vd:n som framför allt söker systematik. Hur läser man av grupper rätt och får individerna i gruppen att samverka? Hur formaliserar man en process där alla har samma yttrandestatus och där frågeställningarna automatiskt adresseras till rätt mottagare?
I unga år ledde Anders vetgirighet honom till Unga Forskare, och han tänkte sig en ingenjörsutbildning. Men musiken fångade in honom och tog honom in i en karriär där han blev flitigt anlitad på olika klaviaturinstrument och saxofon, med spelningar på nobelfester och melodifestivaler och samarbeten med Tommy Körberg, Björn Skifs, Pernilla Wahlgren, Monica Zetterlund, Anders Berglund och många andra.
Under en tid hade Anders också det ultimata ledaruppdraget, som kapellmästare på Oscarsteatern. ”Att dirigera en orkester kräver bra gehör, för att man ska urskilja var och en av musikerna, och övning i sensorisk skärpa, för att uppfatta tonlägen, kroppsspråk och ansiktsuttryck”, säger han.
Parallellt med musikuppdragen arbetade Anders som affärsutvecklare och affärscoach för mindre företag och var med om att utveckla kvantmodeller för det som under ett par år beskrevs som Sveriges bästa hedgefond.
”Det gav en lektion i systematiskt tänkande, som blivit till stor hjälp i IAU:s arbete med modeller för organisatorisk utveckling, där utgångspunkten hela tiden varit att var och en demokratiskt ska komma till tals och att lösningar söks utan att man letar efter syndabockar.”
Anders är den som leder utvecklingsarbetet av IAU:s verktyg.
Per-Arne kan arbets-miljö utan och innan
Per-Arne Spiik är IAU:s arbetsmiljöexpert. Han har sedan år mitten av 90-talet jobbat med arbetsmiljöfrågor ur framför allt ett organisatorisk och socialt perspektiv. Med bakgrund som lärare och sedan som personalutvecklare och personalchef, blev arbetsrätt och organisatoriska frågor huvudarbetsuppgifter innan han började arbeta med chefs-och ledarskapsfrågor som konsult i mitten på 80-talet.
Per-arne ingick i Prevents utbildarnätverk mellan åren 1997-2015. Genomförde för Prevents räkning, under 10 års tid, alla diplomeringsutbildningar för blivande BAM-handledare, samt årligen ett stort antal både öppna och företagsinterna BAM-utbildningar, utbildning i riskbedömning och arbetsmiljöutbildning för chefer (med fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö).
När föreskriften Systematiskt arbetsmiljöarbete kom 2001 fick Per-Arne mer och mer uppdrag att hjälpa företag/organisationer att implementera och revidera sitt arbetsmiljöarbete. Han har under de senaste åren hjälpt ett antal arbetsplatser/arbetsgivare med att åtgärda de brister man fått efter inspektionsbesök från Arbetsmiljöverket. Det innebär stöd för framtagning av policies och rutiner, samt att utforma arbetsmiljöhandböcker för den specifika arbetsgivaren/arbetsplatsen.
Smulan bokar in kunderna
Christina ”Smulan” Blomqvist är den som de flesta av IAU:s kunder först kommer i kontakt med. Hon ringer upp kommuner och myndigheter, berättar kort om IAU:s organisationsverktyg och frågar om det inte kunde vara intressant att få verktygen presenterade mer i detalj. När kunderna säger ja, styr Smulan dem vidare till kollegerna på IAU.
Smulan beskriver sig som ”en person som tycker om att tala i telefon”. Vid det här laget kan hon Sveriges alla 290 kommuner på sina fem fingrar.
Smulan ger sig aldrig innan hon fått tag på behörig person. Säger denna nej, ber hon att få återkomma om ett år. På den tiden hinner det ofta hända saker i organisationen som får kunden att påminna sig samtalet från Smulan.
Arbetet gör hon hemifrån i Gamleby, under ordnade former.
”Jag arbetar under förmiddagarna från mitt arbetsrum med telefon, dator, block och blyertspenna. Inför arbetspassen tar jag på min kjol och blus, inga slarvkläder. Jag vill vara representativt klädd inför mitt möte med kunderna, även om de inte ser mig”, säger hon.
Varför kallas hon Smulan?
”Jag lärde känna Caroline för nästan 20 år sedan, då vi båda arbetade för ett rekryteringsbolag. Hon tyckte en gång att jag var ’en riktig smula’, så där uppstod namnet. Inför kunderna är jag dock Christina.”
Benny är den ekonomiska klippan
Benny Andersson är klippan i fråga om IAU:s ekonomihantering och bokföring. ”Min roll är att befria IAU:s övriga medarbetare från den typen av vardagsfrågor, för att de i stället ska kunna fokusera på kundernas verksamhet.”
Inom Bennys egen bokföringsbyrå är IAU en av flera viktiga kunder. ”Jag vill jobba inom mindre organisationer. I stora företag blir man lätt en mer eller mindre utbytbar resurs, i ett litet företag är man en i gänget. Jag jobbar numera bara med kunder som jag tycker mycket om.”
Bokföring och redovisning har Benny ägnat sig åt hela sitt arbetsliv, och lika orubbligt har han bott kvar i ”Sumpan”, alltså Sundbyberg, Stockholms stads pittoreska småstadsgranne. Det ger en idealisk utgångspunkt för hans stora passion, långa promenader.
”Jag promenerar inte främst för motionens skull, även om motion förstås är viktig, utan för frihetskänslan. Att kunna styra benen vart man vill är magiskt, nästan som att ha vingar”, säger han. Bennys hittills längsta promenad, 32000 steg enligt stegmätaren, inbegrep en tur från Sundbyberg genom Stockholms vackraste miljöer, med vändpunkt i Djurgården.